Nieuws

Je woning verkopen in 11 stappen
15-08-2021

Je huis verkopen in 11 stappen

1. Eerst kopen of eerst verkopen?

Allereerst moet je beslissen wat je plan is. Misschien ben je aan het bouwen en is je woning verkopen het laatste wat je moet doen. Of je hebt nog geen andere woning op het oog en je wilt eerst van je oude huis af. Het kan allemaal!

De veiligste optie is financieel gezien om eerst je oude huis te verkopen voor je een nieuwe koopt, maar dan moet je goed plannen, zodat je niet zonder huis te staan komt! Een tijdje verblijven bij familie is natuurlijk geen ramp, maar zorg dat uitzetdatum van je oude huis zo dicht mogelijk staat bij de dag dat je mag intrekken in je nieuwe stekje.

2. Achterstallige klusjes aanpakken

Voordat je de waarde van je woning laat schatten is het slim om nog wat achterstallige klusjes en onderhoud aan te pakken. Dit kan gaan van het repareren van een lekkende kraan tot het herschilderen van de slaapkamers.

Weet wel dat alle beetjes helpen bij een waardebepaling. Een huis dat volledig bedekt is in lelijk, verouderd behangpapier zal een slechtere indruk hebben op de schatter dan een huis dat gewoon netjes in het wit geschilderd is. Het vraagt tijd, maar levert achteraf wel geld op.

3. Waardebepaling

Het is logisch dat je de beste prijs voor je huis wil krijgen. Maar wat is nu eigenlijk de beste prijs? Om je huis aan een realistische prijs op de markt te zetten, schakel je best een professionele schatter in.

De waarde van je woning hangt af van een reeks factoren:

 • De locatie van je woning: in welke stad of dorp staat je woning? En in welke buurt?
 • Perceel- en woonoppervlakte
 • Bouwjaar en jaar van eventuele renovaties
 • Energiezuinigheid

De vraagprijs is meestal niet exact hetzelfde is de waarde van je woning. Vaak wordt er nog ruimte genomen voor eventuele onderhandelingen met geïnteresseerden. Zo lijkt het voor de kopers alsof ze een goede deal hebben gesloten, terwijl ze eigenlijk gewoon de waarde hebben betaald.

4. Verplichte documenten

Om een verkoop goed af te handelen en de koper van alle nodige informatie te kunnen voorzien, moet je enkele documenten en certificaten kunnen voorleggen. Hieronder vind je een opsomming van de noodzakelijke papieren:

 • Energieprestatiecertificaat
 • Keuring elektrische installatie
 • Bodemattest
 • Kadastraal plan
 • Stedenbouwkundig uittreksel
 • Gegevens over overstromingsgevaar
 • Postinterventiedossier

 

5. Huis verkoopklaar maken

Als volgende moet je ervoor zorgen dat je huis er verkoopklaar bijligt. Dat wil zeggen dat alles proper en schoongemaakt is. Verder haal je best ook persoonlijke spullen weg. Dit toont netter en aangezien je huis enkele vreemden over de vloer krijgt, ook wel aangenamer om je privacy wat te bewaren.

Het moet er eigenlijk uitzien alsof er helemaal niemand woont.

Dit is dan ook meteen het beste moment om je woning en alles wat er bijhoort te laten fotograferen. Dit kan zowel door een professionele woningfotograaf of door jezelf als je beschikt over de juiste camera en alle potentieel laat zien van het huis.

6. Mailing naar klantenbestand

Nu komt je eerste kans op verkopen. Vastgoedkantoren hebben zo goed als altijd een klantenbestand met potentiële kopers die op zoek zijn naar bepaalde panden. Zij worden als eerste op de hoogte gebracht van het nieuwe pand dat online is gekomen.

7. Openbaar zetten

Zodra het klantenbestand op de hoogte is gebracht, is het tijd om de woning in the picture te zetten. Tegenwoordig zijn er enorm veel manieren en plekken om je verkoop publiek te maken. De meeste vastgoedkantoren maken gebruik van hun eigen website en globale sites zoals Immoscoop en Immoweb. Verder zijn hun sociale media een ideale manier om veel personen te kunnen bereiken. Ook de ‘oudere’ methodes zoals publicatie in het lokale krantje kan helpen.

8. Rondleidingen/bezichtigingen en open huis

Mensen met veel interesse kunnen ervoor kiezen om de woning te komen bezichtigen samen met een makelaar. Zo kunnen ze een beter beeld vormen van de groottes van de ruimte en het huis zelf en is het mogelijk om vragen te stellen aan de makelaar. Die kan met hun meedenken of hun eventuele plannen haalbaar zijn.

Je ziet ook regelmatig dat vastgoedkantoren kiezen voor open huis dagen. Op zo’n open dag word je huis opengesteld voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. Het voordeel hiervan is dat de drempel om een huis te bezichtigen veel lager is. Je moet vaak geen afspraak maken vooraf en kan eigenlijk gewoon binnenlopen zonder verplichtingen.

Het heeft natuurlijk ook nadelen. Als je op dat moment nog in je huis woont, kan je gedurende de termijn van de open dagen eigenlijk zo goed als niet thuis zijn.

9. Onderhandelingen

Als het huis al de wensen van de bezoekers heeft vervuld, kunnen ze een bod doen op de woning. Dit is vaak nog een stuk onder de verkoopprijs. De makelaar zal je dan ook contacteren over het bod en jij krijgt de keuze om goed te keuren of af te wijzen. Bij een afgekeurd bod is het opnieuw aan de potentiële kopers om opnieuw een hoger bod te doen. Gebeurt dat niet, dan is de onderhandeling met die personen al afgesloten.

10. Ondertekenen van de koopovereenkomst

Als zowel jij als de koper akkoord gaat met de prijs van het pand en alles wat er bijhoort, is het tijd voor de verkoopovereenkomst. Dit is een bindend contract: zodra beide partijen getekend hebben kan niemand meer terug.

11. Verhuizen

De verkoop is rond! Normaal gezien is er ook een afspraak met de kopers omtrent de verhuisdatum. Vanaf dan scheiden jouw wegen met het huis en is het tijd om aan een nieuw verhaal te beginnen in je nieuwe huis.

Ben jij er klaar voor? Wij in ieder geval wel! Wij staan je graag bij om de verkoop op wieltjes te laten lopen. Contacteer ons vandaag nog volledig vrijblijvend.