Nieuws

Het asbestattest
30-08-2021

Het asbestattest

Vanaf 23 november 2022 wordt er een nieuw document geïntroduceerd in de vastgoedwereld: het asbestattest. Het document is verplicht bij de verkoop van vastgoed met een bouwjaar van voor 2001.

Wat is er mis met asbest?

Asbest is in grote aantallen aanwezig in Vlaanderen. Tot de jaren ’90 was het een populair bouwmateriaal voor voornamelijk dakbekleding. In 2001 kwam er een verbod op het gebruik van asbest dus jongere panden zouden al asbestvrij moeten zijn.

Zolang stukken asbest in een stuk blijven, is er niet veel aan de hand. Vanaf dat het breekt, komen er kleine stukjes vrij die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Deze worden ingeademd en zorgen voor longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker.

Je denkt nu misschien, breek het dan gewoon niet! Zo makkelijk is het jammer genoeg niet. Er zijn verschillende manieren waarop je asbest kan laten breken zonder die intentie te hebben.

Als je bijvoorbeeld niet weet dat het zich in je huis bevindt. Wanneer je een huis koopt en beslist te renoveren kan je nogal gretig aan de slag gaan met breken. Voor je het weet zit je in asbest te kappen.

Verder gaat asbest ook niet eeuwig mee. Aangezien het vaak voor dakbekleding wordt gebruikt, kan het nogal wat te verduren krijgen zoals ernstige weersomstandigheden.

Als deze vezels los komen kunnen ze héél klein worden en wel 100 jaar kunnen rondhangen in de omgeving nadat ze losgekomen zijn (grond, vloer, kieren van deuren… ) en telkens als ze opwaaien kunnen de asbestvezels ingeademd worden.

Het weghalen van asbest gebeurt daarom steeds door professionele firma’s.

De OVAM schat dat er in Vlaanderen zo’n 2,3 miljoen ton asbest aanwezig is in gebouwen en infrastructuur, waarvan 865.000 ton in huizen en appartementen.

Wat is het nut van het asbestattest?

De Vlaamse Regering wil een zo nauwkeuring mogelijk beeld van al het aanwezige asbest in Vlaams vastgoed. Het attest zorgt ervoor dat dit zo snel mogelijk in kaart gebracht kan worden. Door het asbest dat in een slechte staat is op te sporen, willen ze proberen Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040.

Tegen 2032 zou iedere gebouweigenaar over een asbestattest moeten beschikken. Bij verhuur zal de verhuurder een kopie van het attest moeten bezorgen aan de huurders.

Het attest zal weergeven waar er in de woning al dan niet asbest plaatsvind en in welke staat het verkeerd. Er zal ook steeds een maximumtermijn waarbinnen het verwijderd moet worden.

Verder toont is het puur informatief voor de kopers/huurders van je vastgoed. Als het asbest nog in goede staat verkeerd en het nog net verwijderd moet worden, is het belangrijk dat zij weten waar het zich bevindt. Zo komen ze tijdens renovatiewerken of verhuizingen niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat zal het kosten?

Om een asbestinventaris te laten opmaken, zal een professional langs moeten komen. Hij zal het asbest in kaart brengen en registreren in de databank van de OVAM. Hiervoor mag je een bedrag van €350 tot €500 neertellen. Ook om het attest zelf te verkrijgen, zal je nogmaals €50 moeten betalen. Het attest wordt gekoppeld aan je woningpas.