Nieuws

Ouderlijk huis verkopen bij overlijden
17-08-2021

Ouderlijk huis verkopen bij overlijden

Wat gebeurt er met de woning na een overlijden? Er zijn meerdere opties:

Laatste ouder erft de woning na overlijden van eerste ouder

Als de woning na het overlijden van een eerste ouder gewoon doorgeschoven wordt naar de andere ouder, verandert er voor jouw als kind niet. Je hebt geen enkele inspraak over het huis. Als je moeder/vader beslist om de woning te verkopen kan jij dit niet tegenhouden.

Wanneer ook de laatste ouder komt te sterven en het huis nog niet verkocht is, zal het wel geërfd worden door de kinderen.

Kinderen erven de woning na overlijden van eerste ouder

Als de eerste ouder overlijdt kan het zijn dat de woning al geërfd wordt door de kinderen.

In de meeste gevallen krijgt de overblijvende ouder vruchtgebruik over het pand. Hij/zij mag hier blijven wonen voor zo lang hij/zij wil, maar de woning is niet van hem/haar. De kinderen mogen de woning pas verkopen als de laatste ouder komt te sterven of vrijwillig verhuist.

Kinderen erven de woning na overlijden van tweede ouder

Als beide ouders zijn overleden, zijn de kinderen de erfgenamen van de bezittingen van hun ouders. Ook het huis wordt dan op hun naam gezet.

Let op: het erven van bezittingen klinkt misschien als een financieel fijne gebeurtenis, maar niets is minder waard. Door erfbelastingen blijft er vaak maar weinig over. Als je ouders nog een lening lopende hadden, word jij hiervoor aansprakelijk!

Wat met het huis?

Verwacht of niet, plotseling staat er een huis op jouw naam en die van je broer(s) en/of zus(sen). Wat moet je daarmee? De kans is groot dat jullie zelf al gesetteld zijn en niet van plan zijn om te verhuizen. Dan is het simpel: het huis wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld onder jullie.

Als jij of een van je broer(s) of zus(sen) de woning voor zich wil, zal hij/zij de anderen moeten uitkopen. Je moet het zo zien: stel jullie zijn met 3 kinderen en jullie erven het huis. Jij hebt dan 1/3 op jouw naam staan. De overige 2/3 zijn van je broer(s)/zus(sen) en zal je dus moeten overkopen van hen.

Fiscaal is dit een erg interessante manier om een huis te kopen. Je zal dan namelijk geen registratierechten moeten betalen. Enkel een delingsrecht van 1% zal bijgeteld worden.

De erfbelastingen

De erfbelastingen zorgen er vaak voor dat de geërfde goederen en kapitalen niet echt de moeite meer zijn.

Als kind van een overleden ouder heb je een vrijstelling van € 20.616, maar over het resterende bedrag betaal je 10% (tot € 124.727) of 20% (vanaf € 124.727) erfbelasting.

Als het gaat om je partner die overleden is, veranderen er enkele dingen. Als echtgenoot of geregistreerd partner heb je recht op een vrijstelling van € 650.913, waardoor je in de meeste gevallen niet of nauwelijks erfbelasting hoeft te betalen.

Schakel hulp in

Na het overlijden van een dierbare is het allesbehalve fijn om bezig te moeten zijn met administratie en verkooppraatjes. Daarom is het aan te raden om te werken met een makelaar die je volledig kan ontzorgen. Brego Trust ontzorgt je graag gedurende deze zware periode. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.