Nieuws

Wat met het huis na een scheiding?
16-08-2021

Wat met het huis na een scheiding?

Verkopen

Als zowel jij als je partner besloten hebben niet in de woning te blijven, moet de woning verkocht worden. Voor de opmaak van je scheidingsdossier is het belangrijk dat je afspreekt in welke verhouding de netto-opbrengst van de verkoop van de woning tussen jullie verdeeld wordt.

Uitkopen

Als jullie samen hebben besloten dat jij in de woning blijft wonen, zal je je partner moeten uitkopen. Daarmee bedoelen we dat jij het deel van de woning dat van jouw partner is, overkoopt. De eventuele lening die dan nog loopt, komt dan volledig op jou te recht.

Uitgekocht worden

Als jullie samen hebben besloten dat je partner in de woning blijft wonen, zal jouw partner je moeten uitkopen. Jij krijgt dan jouw deel van de woning uitbetaald. Je bent niet meer aansprakelijk voor de hypothecaire lening.

Het is wel belangrijk om te weten dat de waarde van het huis opnieuw geschat moet worden. Als je woning nu een pak meer waard is dan bij de aankoop zal jij je partner of je partner jou meer moeten betalen om uit te kopen.

Ook de persoonlijke inbreng die je hebt betaald bij de aankoop wordt mee in de berekening van de uitkoopsom genomen.

Als er uitgekocht wordt, zal de bank opnieuw moeten onderzoeken of jij of je partner genoeg verdiend of genoeg opzij heeft staan om de lening verder af te lossen.

Verblijf tijdens het proces

Als jij of je partner tijdens het scheidingsproces beslist om alleen in de woning te blijven is het belangrijk om afspraken te maken over het beheer en de kosten van de woning.

Wat bij huren?

Als jij en je partner een huis of appartement huurden is het pand geen bezit van jullie. Na de scheiding hebben jullie beide evenveel recht om in het huis te blijven. Je bepaalt dus zelf in overleg wie vertrekt en wie blijft.